כלים פשוטים ונגישים להתמודדות עם לחץ, מתח וחרדה בעת מלחמה ובכלל...
- 4 בפבר׳ 2024
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: 17 בפבר׳ 2024
כולנו חווים לחץ ומתח בחיי היומיום. לחץ כלכלי, לחץ לפני מצגת חשובה בעבודה, לחץ לפני ראיון עבודה, לחץ בגלל ענייני בריאות, גידול הילדים, בריאות ההורים ועוד ועוד.
מאז השבת השחורה, גברו הלחצים והמתח שבהם כולנו חיים. ללחץ היומיומי נוספו גם התמודדות עם עצב, שכול, חרדה קיומית, אזעקות...
סטרס או לחץ הינו תחושת מועקה הנובעת מחוסר איזון של הגוף עקב גירוי סביבתי, נפשי או פיזי.
הגירוי הגורם ללחץ יכול להיות במחשבת האדם בלבד או מציאותי וממשי ולגרום לאיום על השלמות הפיזית או הנפשית של האדם.
בעת מצב לחץ משתחררים בגוף הורמונים אשר מטרתם היא לסייע לגוף להגן על עצמו מפני סכנה (אספקת אנרגיה לשרירים, הגברת זרימת דם, העלאת קצב לב, אגירת נוזלים, הפסקת פעילות מערכת העיכול ועוד). עם זאת, לחץ מתמשך גורם להפרשה כרונית של הורמונים אלו המביאה לבסוף לנזקים רבים ובנוסף, יכול לחץ מתמשך לגרום לחסרים בויטמינים ומינרלים חיוניים ולחמצון יתר.
לחץ יכול להתבטא במגוון רחב של תסמינים פיזיים או נפשיים.
תסמינים פיזיים - תסמינים אלו יכולים להתבטא בכל מערכות הגוף לדוגמא: במערכת לב וכלי דם (יתר לחץ דם, דופק מואץ), במערכת העיכול (מעי רגיז, קשיי עיכול, כיבים), במערכת הנשימה (קוצר נשימה), במערכת הרבייה (נשים: אי סדירות מחזור, גברים: אימפוטנציה), במערכת העצבים (רעד, עייפות, הפרעות בשינה, ליקויים בריכוז וזיכרון), במערכת החיסון (חולשה חיסונית, מחלות אוטואימוניות), במערכת שלד שריר (כאבי שרירים, שרירים תפוסים, כאבי מפרקים) וכד'.
תסמינים נפשיים יכולים לכלול חרדה, דיכאון, עצבנות, דאגנות יתר, בילבול, מחשבות טורדניות, נדודי שינה ועוד...
אחת הדעות הרווחות ביותר גורסת כי לחץ הינו אבי כל המחלות ולכן טיפול במצבים של לחץ פיזי או נפשי עשוי למנוע מחלות שונות ומגוונות. קיימת חשיבות רבה לאיזון עודף המתח על מנת לאפשר למערכת העצבים לפעול בצורה מאוזנת בכדי לשמור על בריאות טובה.
הטיפול הטבעי טומן בחובו מגוון רחב של שיטות טיפול לנפש ולגוף. שיטות אלו עשויות במידה רבה לסייע לגוף להתמודד עם מצבי לחץ אך חשוב עוד יותר לנסות ולנטרל את הגורמים הראשוניים של הלחץ.
ישנם מספר כלים פשוטים ונגישים שיישומם מסייעיים להסתגלות הגוף למצבי לחץ, הפחתת הלחץ, שיפור התחושה הכללית ואף העלאת מצב הרוח ואשר אפשר ליישמם באופן מיידי, מהיר וזול...
1. תזונה לטיפול בלחץ –
מצבי לחץ עלולים לגרום לניצול מוגבר של רכיבים תזונתיים ולכן, הטיפול התזונתי הינו חיוני ובעל משמעות רבה במצבים אלו. יחד עם זאת, בזמן מתח ולחץ קיצוניים, אין זה הזמן לעשות שינוי תזונתי מהותי ולהתחיל בדיאטה, כי היא נידונה לכישלון, מה שיגביר עוד יותר את תחושת הלחץ.
אז מה כן, הגברת צריכה של:
מזונות המכילים ויטמיני B כגון: דגנים מלאים (אורז מלא,שיבולת שועל, קינואה, גריסים וכד'), קטניות (עדשים, שעועית וכד'), ירקות (ירקות ירוקים עליים, נבטים, ירקות שורש וכד'), פירות (תפוחים, אגסים, פפאיה וכד') ושמרי בירה. ויטמיני B משתתפים בתהליכים רבים של חילוף חומרים וחיוניים לשמירה על בריאות מערכות הגוף בכלל ומערכת העצבים בפרט.
חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 המצויות בעיקר בדגי ים כגון סרדינים, סלמון, הרינג (מטיאס), טונה, מקרל, פורל, הליבוט, סול ובזרעי פשתן. חומצות שומן אלו חשובות לשלמות ותקינות תאי הגוף ולתפקוד תקין של מערכת העצבים. כמו כן, הן מפחיתות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ומגבירות ייצור הורמונים פרוסטגלנדינים מפחיתי דלקת וכתוצאה מחזקות את פעילות מערכת החיסון.
חומצות שומן חיוניות המצויות במזונות כגון אגוזים, שקדים, אבוקדו, זרעים ושמן זית. חשוב לציין כי יש לצרוך אגוזים, שקדים וזרעים בצורתם הטבעית (ללא קלייה) משום שקליתם גורמת לחמצון והרס החומרים החיוניים.
ירקות ופירות כמקור לנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים החיוניים לפעילות תקינה של מערכות הגוף.
הפחתת צריכה של:
פחמימות פשוטות כגון סוכר, קמח לבן, עוגות ועוגיות. צריכת פחמימות פשוטות גורמת לעלייה וירידה מהירה ברמת הסוכר בדם המביאה לשחרור של הורמוני לחץ כמו אדרנלין ונור-אדרנלין אשר ממריצים את מערכת העצבים הסימפטטית וגורמים לחוסר איזון עצבי.
בא לכם להתפנק על מאפה טעים ומנחם? הכינו עוגה דלת סוכר ועשירה בטעם מהמתכונים שבבלוג.
קפאין ואלכוהול - צריכת יתר של קפאין ואלכוהול גורמת להגברת הפרשה של הורמוני לחץ.
2. חליטות צמחי מרפא לטיפול בלחץ
ישנם מספר צמחי תבלין שניתן לגדל בגינה/באדנית/עציץ בבית ושתייה של חליטה שלהם תשרה עליכם רוגע...
מליסה רפואית
המליסה משמשת בעולם מזה מאות שנים להרגעה ולתמיכה בפעולת מערכת העצבים. היא משרה תחושת נינוחות ורוגע, משחררת מועקות נפשיות ועוזרת במצבי דיכאון, נטייה למחשבות אובדניות ומלנכוליה. המליסה מחזקת את הזיכרון, תורמת לרוגע ויעילה לנדודי שינה והפגת מתח וחרדה, מועילה ומשפרת את העיכול, מפיגה גזים ונפיחויות ממערכת העיכול מטפלת בתופעות של מעי רגיז ובכלל המליסה יעילה במצבי לחץ מתמשך וחוסר שקט כללי.
הטעם של חליטת עלי המליסה הרפואית הוא לימוני וטעים ומומלצת כמשקה חם או קר.
מרווה
ברפואה העממית של ארץ ישראל הצמח היה ועודנו נפוץ מאוד בשימוש מסורתי במקרים של חולשה נפשית ופיזית עם נטייה לדיכאון ומלנכוליה, בעיות שינה, חוסר שקט כללי, מחשבות טורדניות ומתח, כחלק מטיפול בסוכרת, בטיפול בעצירות הנובעת ממתח, לשיפור קשה וריכוז, בהצטננות, שיעול ודלקות של מערכת הנשימה, גזים וכאבי בטן, כאבי מחזור, זיהומים במערכת העיכול וכן לחיטוי פצעים ופטריות על גבי העור. בשל הטעם והארומה הייחודית, המרווה המשולשת נפוצה מאוד כצמח תבלין לתה ובשימושים קולינריים נוספים.
לואיזה – לימונית
מעבר לטעמה הלימוני והטעים, ללאויזה הרבה יתרונות בריאותיים מקובלים ברפואת צמחי מרפא. לואיזה נחשבת כצמח בעל השפעה מאזנת על מערכת העצבים והיא עשוייה להפחית מתח, סטרס ולחץ נפשי. היא אנטי ויראלית ואנטי חיידקית. לואיזה מסייעת לחיטוי והיא עשוייה לעזור במצבי צינון, נזלות, דלקות גרון ועוד. הלואזיה יכולה לסייע במצבים של ליחה מוגברת ומסייעת לייבשה ולסייע במצבי ליחה ושיעול. היא מפיגת גזים ונפיחות במערכת העיכול, מפחיתה כבדות וכאבי בטן.
עשב לימון
עשב לימון ידוע בעיקר בשימוש לבישול האסייתי (החלק התחתון). אך מעבר לכך יש לו שימושים וסגולות רפואיות נוספים. הקצה של עלי הצמח בעלי טעם לימוני עדין ומשמשים בעיקר לחליטה.
הלימונית נמנית עם הצמחים האנטי- דיכאוניים ולכן מומלץ לשלב לימונית עם לואיזה, מליסה ומרווה ולשתות כחליטה כשאתם עצבניים/ לחוצים או סובלים מנדודי שינה.
הלימונית מסייעת לעיכול מזון העשיר בשומנים ולכן רצוי לשתות ממנה לאחר ארוחה כבדה.
קמומיל | בבונג
הפרח הקטן עם האבקנים הצהובים והעלים הלבנים, שפעם היו מרבדים שלו בכל שדה בארץ הוא בעל שימושים רפואיים רבים ומומלץ לשלבו באופן קבוע בחליטת תה.
הבובנג הוא בעל תכונות אנטי דלקתיות, יעיל בטיפול דלקות של מערכת העיכול, מסייע בהסדרת פעולת עיכול תקינה במקרים של: קשיי עיכול וספיגה, קיבה עצבנית, עוויתות במערכת העיכול, גזים, נפיחויות, תסמונת המעי הרגיז, מקל על עצירות וצואה יבשה (בעיקר בעצירות הנובעת ממתח), מרגיע, משפר מצב רוח, כחלק מטיפול בדיכאון המלווה בחרדה ובבעיות קשב וריכוז.
3. שמן אתרי לבנדר
שמן אתרי לבנדר הוא השמן האתרי היחידי שמותר בשימוש באופן ישיר על העור והוא למעשה "שמן עזרה-ראשונה".
מבחינה נפשית הלבנדר (אֲזוֹבְיוֹן) מוכר כצמח "מרומם" שנותן זריקת אנרגיה מייד עם השימוש בו. מגביר יכולת מנטלית, מסייע בהפגת חולשה ועייפות, משפר מצב רוח, מפחית רמות דאגה וחרדות, מסייע במצבים של דיכאון, חוסר רוגע ובעיות שינה.
טפטפו טיפה על כף היד, שפשו מעט וקחו מספר נשימות עמוקות. לחילופין, שימו טיפת שמן לבנדר על נקודות הדופק. את ההבדל בהרגשה תחושו באופן מיידי.
השפעה על מע' הנשימה - הלבנדר נוגד חיידקים, מחטא, מרגיע שיעול, מכייח. לטיפול בדלקות, גודש ליחה, בכאבים כלליים, בנזלת, שפעת, דלקות גרון ועוד.
מהלו את הלבנדר בשמן צמחי שיש לכם הבית (שמן זית, שקדים, קוקוס, שומשום וכו'), ומירחו על החזה.
לחילופין, שימו מספר טיפות לבנדר במבער ותנשמו את האדים.
עור - מחטא, מרגיע ואנטי דלקתי. יעיל לטיפול בבעיות עור שונות ובכללן כוויות, פצעים, אלרגיה, חבלות, עקיצות, אקנה. מעודד חידוש תאי עור ורקמות. טיפת שמן לבנדר על עקיצה/שריטה/כוויה, תעביר מיד את הכאב.
4. פעילות גופנית
פעילות גופנית, הליכה, ריצה, אימון כוח, אימון סטודיו, משחקי כדור, פילאטיס, יוגה וכו' הם השיטות הנפוצות ביותר להתמודדות עם סטרס.
מדענים מצאו שהקפדה על פעילות גופנית אירובית קבועה הוכחה ביעילותה להפחתת רמות המתח הכוללות, במקביל לשיפור וייצוב מצב הרוח, שיפור השינה ושיפור ההערכה העצמית. אפילו חמש דקות של פעילות אירובית יכולה להשקיט תופעות של סטרס.
מספר מחקרים קובעים שפעילות גופנית קבועה משפיעה על חלק מהאנשים הסובלים מסטרס, כמו תרופות, להפחתת תסמיני המתח, וההשפעות יכולות להיות ארוכות טווח. פעילות גופנית נמרצת אחת מסייעת להקלת התסמינים למשך שעות, ופעילות גופנית קבועה עשויה להפחית באופן משמעותי את התסמינים לטווח הארוך.
אז למה אתם מחכים? צאו להליכה...
5. טיפולים נוספים להפגת סטרס
בשנים האחרונות הטיפולים המשלימים הפכו לחלק בלתי נפרד מסל הטיפולים שמציעות קופות החולים. טיפולים שהוכחו כיעילים להפחתת לחץ, מתח וחרדה ודרך קופות החולים הם גם נגישים כלכלית.
דיקור - נקודות הדיקור הסיני בגוף מסייעות לו לנתב ולהזרים את הצ׳י בחופשיות בו דרך אותן חסימות אנרגיה בגוף, מה שגורם לא רק להעלמת הסימפטומים והמצבים הרפואיים הקשורים לסטרס אלא גם להפגת הסטרס עצמו ושיפור יכולתו של המטופל להתמודדות איתו.
רפלקסולוגיה - מחקר סיני הראה כיצד רפלקסולוגיה הקלה ביעילות על השפעות של לחץ קיצוני. עשרים אנשים הסובלים מלחץ וחרדה, שטופלו בתרופות ללחץ נפשי קיצוני, קיבלו טיפול רפלקסולוגיה במחלקת הפיזיותרפיה של בית החולים, והטיפולים התמקדו באזורים בכפות הרגליים הנוגעים לבלוטת יותרת הכליה, הכליות, שלפוחית השתן, הסינוסים, המוח והלב, איברים שנפגעו כתוצאה מלחץ.
הטיפולים ניתנו מדי יום במשך שבוע והתוצאות קבעו שארבעים אחוזים מהחולים החלימו לחלוטין מהשפעות הלחץ והחרדות, 35% מהם שיפרו באופן משמעותי את השפעות הלחץ והחרדה, 15% חוו שיפורים קלים, ועשרה אחוזים לא דיווחו על כל שינוי.
שיאצו
טיפול שיאצו מתואר במחקרים רבים כשיטה יעילה של טיפול עיסוי לטיפול בהיפראקטיביות המוח או הגוף. מדענים ציינו את יתרונותיו לאנשים החווים חרדה ומתח, שכן יש לו השפעה מרגיעה בטווח הארוך והקצר.
בנוסף שיאצו מסייע בהפחתת כאבי שרירים ונוקשות; סיוע בהקלת כאבי ראש; הגברת רמות האנרגיה; שיפור כאבי מפרקים; ושיפור זרימת הדם.
6. הגברת הפרשת הורמוני אושר
ישנן ארבעה הורמוני אושר: דופמין, סרטונין, אוקסיטוצין ואנדרופין. הגברת הפרשת ההורמונים הללו, יגרמו לנו להיות מאושרים ושמחים יותר וכל זאת באמצעות פעולות טבעיות, פשוטות וזולות...
1. הקפידו לישון לפחות 7-8 שעות בלילה
2. התחילו את הבוקר במקלחת
3. כשרעבים, איכלו ארוחה מזינה, עשירה בחלבונים, פירות וירקות.
4. צאו להליכה בחוץ, היחשפו לאור שמש
5. תכננו תוכנית משמחת ומרגשת לעתיד, למשל טיול או ארוע משמח
6. עשו מדיטציה
7. חבקו מישהו
8. התמרחו בקרם גוף או שמן רייחני ועסו את כפות הרגליים
9. תנו מחמאות לאנשים אחרים בכל הזדמנות
10. צפו בסרט קומדיה או בסרטונים מצחיקים ולחילופין, הימנעו מחשיפה לחדשות ולתמונות/ סיפורים קשים.
11. איכלו שוקולד מריר (60% קקאו ומעלה)
12. עשו פעילות גופנית
אז מה אתם מאמצים?
Comments